Fra 8-15 august 2007 fikk jeg endelig realisert en drøm jeg har hatt lenge.
En bekjent fra Miata club of Norway inviterte meg med ned til Nürburgring for litt kjøring på Nordschleife og Oldtimers GP.

Dag 1 - Turen ned.

Turen startet 0630 fra en bensinstasjon i nærheten av Skøyen i Oslo.
Vi var til sammen 6 personer som kjørte ned i 4 biler; 1 nyere Audi A4 S-line TDI, VW Touran TDI, Porsche 944 og min MSM. Ikke akkurat den heftigste samlingen med racerbiler for å si det slik.
Jeg trodde Ola skulle møte opp i sin 99 10th Anniversary men han bestemte seg for å chille nedover i superkomfortable Audi skinnseter som passasjer i stedet.
Ronny i sin 944 startet turen med å glemme mobiltelefonen hjemme så resten stakk av gårde i forveien mens han tok omveien hjemmom.

For å spare tid nedover gikk turen fra Oslo - Larvik - båt til Hirtshals - Hirtshals - Adenau.
Målet var å være fremme før midnatt.
Båtturen bestod av en kraftig lunch, cola drikking og 40 min med søvn.
Turen igjennom Danmark foregikk i ca. 140km/t på fantasiske veier kun avbrutt av en (eller var det to ?) bensinstopp. MSM en sluker i seg bensin og det hjelper heller ikke at tanken kun rommer 45 i motsetning til de 70+ literne med diesel de tyske bilene hadde.
Når vi nådde tyskland var det bare å trøkke pedalen ned og legge seg på ca. 180. Mer enn det var vanskelig pga. trafikk. Fikk også testet toppfarten på MSM som var skuffende 206 km/t på GPS. Da slo turtallsperra på 6500 rpm inn. Den dro bra fortsatt så med enten høyere sperre eller annen giring burde den klare 230ish i orginal tilstand.
Ut på kvelden begynte det å regne skikkelig så marsfarten i en liten MX5 ble senket til rundt 130 da bilen ikke føltes spesielt stabil i plaskregnet.
Det virket som om tyskerne dreit i forholdene da det til stadighet dundret forbi biler i nærmere 200.

Etter alt for mange timer med viskerne på max kun avbrutt av bensinstopp ankom jeg Adenau 00.16. Da hadde Jan Rune & Co allerede pimpet noen øl på Brauhaus (lokal pub) da de hadde gasset en del friskere i regnet enn hva jeg var i stand til. De to andre bilene var på plass innen en time forsinket med litt navigasjons problemer.
Etter 2 øl var det way past bedtime for min del.

Dag 2 Første tur på banen.

Jeg hadde blitt advart at midten av august i Adenau nødvendigvis ikke kan assosieres med pent vær før jeg dro.
Hadde ikke helt troen på dette men tok med snowboardjakken min i tilfelle. Denne ble brukt hver dag resten av turen...

Banen var stengt frem til 1500 denne dagen pga. privat arrangement. Det hindret oss ikke i å ta en tur opp til Grüne Hölle som er depot, restaurant og generelt hang out plass for alt som skjer på Nürburgring. Bare turen opp hvor vi kjørte langs deler av banen ga meg frysninger. Fantastisk plass...

Inne på parkeringen stod det linet opp eksotiske skjønnheter jeg aldri har sett på Norske veier før. Husker ikke navnet på halvparten men det var flust med det råeste av Porsche, BMW, Skyline R34 GT-R, Donkerworth, Mercedes whatever SLRRSLRSL etc...

Været var helt ræva; regn, vind, tåke og 7 grader. Ingen bilder fra denne dagen med andre ord.
Arne insisterte på at det var sommer og risikerte helsa med å gå i shorts og T-skjorte mens resten hadde med høst/vinter klær.

Etter litt sikling i depot gikk turen til F1 banen hvor vi var på Motorsport museet og tafset på biler og motorer. Vi var også innom gokart banen men alle var for feige til å kjøre.

Kl. 1500 etter en gigantisk Pizza lunch var vi tilbake og endelig klar for noen runder på denne legendarisk banen.Været var like dårlig som tidligere bare med enda mer tåke.

Før vi kom hadde flere biler krasjet, så banen var stengt for opprydding. Grunnet den tykke tåka var det usikkert om den ble åpnet igjen.

Etter ca. 1 time hvor mesteparten av tiden ble brukt i billettkø åpnet banen igjen.
Jeg fikk med meg Ola som kartleser da han hadde en del runder på nakken.

Jeg startet ut fra depot med å gasse forbi en Polo 1.4 med skistativ for så i neste øyeblikk låse alle 4 hjulene med tilhørende loggring i første sving. Bilen hadde ikke grep i det hele tatt på den regntunge asfalten. Jeg vet ikke om det var asfalt med mye gummi og regn eller om Toyo R28 dekkene er helt håpløse på vått. Poloen passerte meg derfor i første sving med et sleipt velfortjent glis rundt munnen. Resten av runden ble en slags adrenalinfylt sightseeing / glattkjøringskurs. Det var helt utrolig hvor stor høydeforskjellen på denne banen er. Jeg kjente igjen hver eneste sving fra PS2 GT4 men den enorme fartsfølelsen og høydeforskjellen får PS2 til å virke som vits i forhold. Når jeg endelig fikk logret meg rundt banen måtte jeg parkere asap og bare la sanseinntrykkene sette seg.
Dette var så totalt forskjellig fra Rudskogen og Våler hvor man etter få runder er i stand til å kjøre et noenlunde bra spor. Her er det 174 svinger man skal lære seg + bakketopper, blinde svinger, sinnssyke hastigheter og til tider mye trafikk inkludert MC. Fantastisk plass. At en slik plass eksisterer er jo en annen sak. Hvem som helst med noe som ligner en gategodkjent bil kan sette av gårde uten hjelm og fornuft. Ikke noe førermøte, teknisk kontroll eller annet som kan minne om at man kjører på en racerbane.

Det ble med den ene runden denne dagen. Bilen var ikke trygg å kjøre med de dekkene som stod på. Vurderte å kjøpe nye dekk der og da men satset på at det ble bedre forhold de neste dagene.

På kvelden stakk vi på Pinoccio og spiste Pizza og drakk øl.

Dag 3 - Oldtimers GP.

Denne dagen startet Oldtimers GP som er en stor motorfestival hvor det kjøres og utstilles Racerbiler og andre eksotiske ting fra 90-tallet og nedover.
Været var litt bedre denne dagen men tåken var tettere, noe som var skuffende da det skal kjøres 4 timers løp på ringen med diverse gamle klassikere.
De jeg reiste med mente dette løpet var noe av det kuleste som gikk denne helga så jeg hadde store forventninger. De resterende løpene på lørdag og søndag gikk på F1 banen.

Løpet ble først utsatt et par timer pga. regn. Ikke uventet ble det til slutt avlyst da forholdene ikke ble noe bedre. Skuffende men det eneste forsvarlige. Tåka lå så tykt at sikten knapt var 20 m. Brukte derfor mye av dagen til å se i depot.

Pit-området var fullspekket av gamle racerbiler i alle klasser og fasonger. Alt fra åpne dødsfeller fra 30-tallet til F1 biler fra 80-tallet. Både Ferrari og Porsche hadde stands med diverse biler inkludert nye greier.
Her er diverse bilder:
Etter noen timer og en bratwurst mit mayo und schnabel kese stakk vi tilbake og chillet i huset vi leide rom i :


Banen var stengt pga. Oldtimers GP og været var ikke allverden (bildet er tatt senere i uka..).
På kvelden var det ølling og pizza på Pinoccio igjen. Adenau er plassen å bo. Litt forskjellig spise og drikke plasser og velge i mellom.

Dag 4 - Oldtimers GP + Nordschleife.

Vi hadde håpet på bedre vær denne dagen men våknet til om mulig enda tettere tåke. Det var heldigvis ikke regn men snowboard jakka kunne med god grunn snøres helt opp til halsen.
Når vi kom opp på F1 banen var det tett tåke over hele området.
Speakeren informerte om at første oppvisningsløp var utsatt men at væremeldingen virket lovende. Ca. 1 time etterpå var det klart nok til at løpet kunne starte.
Det var meget underholdende å se 20-30 eldre racerbiler sladde rundt på glatta. Fantastiske lyder fra de gamle jerna.
Utover dagen så vi flere forskjellige løp, sportsvogner, F1 fra 70-80 tallet og mye annet rart.
Det var nå blitt kjempevær med over 20 grader, blå himmel og sol. Utenkelig i forhold til hvordan dagen startet.

Sånn rundt 16-17 tiden åpnet Nordschleife for "touristfahren".
Da var det kø nesten fra F1 banen til Grüne Hölle:


Nå var det noe helt annet å kjøre. Banen var knusk tørr og bilen oppførte seg eksemplarisk. Det var nå mulig å tenke litt spor og virkelig la bilen få strekke på beina.
Etter 3 runder denne ettermiddagen var jeg helt utkjørt.
Denne banen tar virkelig på å kjøre. Ikke nok med at den i utgangspunktet er helt sinnssyk å kjøre men man må også slippe frem allverdens råe biler, tullete sjåfører som kjører over evne, MC førere som ikke vet hvor speilet er og være obs på ulykker.
Man blir rimelig fokusert og anspent når man nærmere seg 200 ned Fuchsröhre og før Schwedenkreutz. Den eneste plassen man får tid til å evt. tørke svetten er opp fra Bergwerk og over Kesselchen.
Resten av ettermiddagen ble brukt i depot. Nå som sola var fremme var det enda mere fint å se på:Dag 5


På søndag tok vi en kjapp frokost ved Brünchen og dro direkte opp til Grünehölle. Jeg brukte mesteparten av dagen der med diverse runder og trasking i depot blant allverdens heftige biler. Alt av det heftigste man kun ser i blader og på nettet ruller forbi. Et paradis for alle som er et snev av bilintresert.
Strålende vær med mye heftig kjøring.
Raskeste runde jeg klokket var 09.42 . Veldig morro.

Dag 6
Mandag var siste dag med kjøring. Nå var det mye bedre plass da Oldtimers GP var ferdig.
Mener det ble 3 runder denne dagen også hvoraf flere var med taket nede.
Med mindre biler og ikke minst MC på banen ble det bedre tid til å konse på spor. Trikset for nybegynnere er å ta en litt rolig runde og speide etter hvite prikker som markerer turnin punkt og apex. Spes i partiet Metzgesfeld og ned til Brünchen er det mye å lære ved å sikte på disse.
Avsluttet dagen med en bedre Pizza og masse øl.

Dag 7/8
Tid for hjemreise.
Turen gikk strake veien gjennom Tyskland til Danmark. Pga. bedre vær og mindre trafikk gikk turen en del raskere. Lå i lengre perioder i 200 og tittet nærvøst på panseret som bøyde seg opp på sidene av lufttrykket i motorrommet.
Deg gikk ikke noen båt fra Hirtshals så sent på dagen så vi overnattet i Aalborg.
Fikk konsumert et par øl i Jomfru Anes gate på kvelden.
Dagen etter kjørte vi rett til ferja og videre i sneglefart på norske veier tilbake til Oslo.

Kjempe tur som jeg kan anbefale til alle som et snev av bilinteresse.
Håper å gjøre dette til en årlig tradisjon!